Nyår

Idag är den sista dagen av året 2012 och på endel ställen är det redan år 2013. Jag skall fira nyår tillsammans med mina kusiner, vilket jag inte gjort på många år. Snart skall jag fara dit men först måste jag hjälpa till med salladen som resten av familjen skall ta med sig när de far till våra småkusiner för att fira nyår.
 
Gott nytt år och ha det så bra tills jag skriver igen nästa år

Matförgiftning?

Det var tänkt att familjen skulle åka till Åbo idag för att handla, äta på restaurang och sedan se The Hobbit på bio men när mamma och jag var i Halonen mådde jag illa och när vi kom till Hansakvarteret spydde jag på wc:n. Väldigt fräscht, jag vet. Istället för att fara och äta någonstans åkte vi hem och jag sov ett par timmar medan resten av familjen var på bio med vår granne som fått min biljett. Jag mår redan lite bättre och tror att jag kan vara med och fira nyår imorgon. Jag antar nämligen att illamåendet berodde på att jag åt gammal skinka innan vi for till butiken.

Kortspel

Idag har jag mest slöat. Det ångrar jag nu efteråt men jag hinner inte mer göra särskilt mycket åt det. Det ända nyttiga jag har haft för mig idag är att jag skottade snö, så det finns inte riktigt någonting att berätta om dagen. Hoppas ni tyckte om bilderna jag just lade upp även om kvalitén var dålig, jag har nämligen inte någon bra kamera.
 
Nu på kvällen skall vi till våra grannar och spela kort. Antagligen spelar vi Pinochle och Gin Rummy, de kommer att bli jätte rolig. Jag tycker väldigt mycket om att spela kort men förra gången vi gjorde det fick jag stark huvudvärk och måste gå hem tidigare för att sova, de tror jag inte kommer att hända idag. Hoppas ni andra också får en kul kväll.

Massor med bilder

Lite ätbart från julen
 
    
       
     
 
 
Paket
 
                                                                               De försenade julklapparna
 
 
 Min snögubbs look-alike (dålig kvalité på foto, ja vet)                      
     
                                                                     En ofullständig omgång Othello
 
Vackert månsken från idag, dålig bildkvalité igen
 
 
                                                                         Samma motiv fotat med blixt

27.12.12

Idag har kanske varit den bästa dagen på hela jullovet. Förmiddagen spenderade jag med mina kusiner, vi åt lunch hos mommo, på eftermiddagen spelade pappa och jag spel och på kvällen hade jag min första träning efter julen. Otroligt skönt att träna ordentligt efter en veckas paus, synd bara att det är paus en vecka till innan nästa träning.
 
Som ni vet har temperaturen lägat vid nollstrecket idag och snön har blivit blötsnö. Därför är de kanske inte så konstigt att barnen (kusinerna + lillasyster) började kasta snöbollar på varandra så fort vi kom ut. Jag skulle "övervaka" dem och försökte säga åt dem att sluta, men de bara fortsatte. Jag föreslog att de skulle bygga en snögubbe eller något liknande istället för att härja.
De hela slutade med att jag fick en snöboll på kindbenet och då tappade jag konceptet. Jag tycker att det är svagt och pinsamt men jag kände mig så hjälplös att jag började gråta, jag undrar riktigt hur jag skall klara av att fostra mina barn sen i framtiden.
När jag börjde gråta slutade de kasta snöbollar och började bygga en snögubbe istället. De ville att snögubben skulle likna mig och jobbade flitigt. Den blev jätte fin och det var det gulligaste någon någonsin gjort för mig :)
 
Lunchen hos mommo var julmat och efter den egentliga julmaten bjöds det även på kastanjer. Den här gången var de inte brända. De smakade perfekt!
Efter jullunchen var pappa och jag snabbt via gravgården för att hämta lycktorna vi satte dit på julafton. När vi kom hem spelade vi Othello, vi spelade mycket jämnt och man måste verkligen tänka sig för. Efter middagen spelade jag Wii-sports och pappa ville också testa, det var första gången han prövade på det.
 
Nu hinner jag inte skriva om min träning, men den var nästan likadan som alltid. Jag ursäktar för det långa inlägget men om någon kortfattat vill läsa om min dag läs första stycket.
Oturligt nog hade jag inte kamera med när vi var ute, men jag försökte fota snögubben före min träning, det var mycket mörkt och blev dåliga bilder men jag lägger upp några imorgon.

Annandag jul

Den här dagen har jag spenderat tillsammans med mina kusiner. På morgonen tog jag och min syster en skidtur med en av våra 4 kusiner, som inte skidade utan prövade sina nya snöskor. Efter lunchen var min mamma, min mommo, min faster, min yngre kusin (som skall gå i skriftskola) och jag på (Stefanidags)gudstjänst.
 
När vi kom hem hade våra kusiner från mammas sida kommit och vi spelade lite spel tillsammans. Sen bjöd vi på rester av gårdagens kalkon. (De hade också ätit annan julmat till lunch hos oss.) Efter maten tittade vi på tv och hade utdelning av försenade julklappar. Jag fick även en förtidig födelsedagspresent eftersom jag antagligen inte träffar dem förrän vid sportlovet.
 
Våra kusiner sover övernatt hos oss och de är ganska morgonpigga så de är väl bäst att jag går och sova tidigt idag (tidigare än annars) så jag orkar upp imorgon. Sov gott.

Juldagen 2012

I dag fortsatte familjens julfirande med kalkon. Våra kusiner (på pappas sida) har varit här hela kvällen. Vi började juldagsmiddagen med kastanjer som blivit rejält brända och som var nästan oätliga. Den här julen har varit en enorm besvikelse för mig så jag får hoppas att den bara kommer att blir bättre. Till huvudrätt hade vi kokt potatis med kalkon, det var helt gott och dessutom kunde jag prata en massa med kusinerna så de var roligare än igår.
 
Efter maten spelade vi "barn" ett frågesportsspel men slutade p.g.a. att vi var oense om reglerna. Som dessert hade vi både julkakor och pepparkakor med kaffe och lite senare julgodis med glögg som hade blåbärssmak. Jag tyckte inte att glöggen var god plus att den luktade hostmedicin. Efter den första pausen började vi spela Wii-sports, de gick inte så bra och jag som är ganska tävlingsinriktad skyllde hela tiden på en massa saker.

Julafton

Nu när julfirandet är över är jag trött, det skulle var väldigt skönt att gå och sova "tidigt". Kvällen var rolig men jag var extremt otålig. Mellan 6 och 7 åt vi och jag åt klart före alla andra och blev lite uttråkad.
Efter det hade vi efterrätt, kaffe/saft, julbulla och pepparkakor, innan vi gick till vardagsrummet och öppnade paket.
 
Jag fick:
 
- Massor godis
- 6st böcker
- En tidning
- Bestick
- Sockor och strumpor
- En glasskål
- En sport bh
- En konstig penal
- Hörlurar
 
De var kanske inte de mest fantastiska presenterna men jag är tacksam för dem, dessutom har jag nytta av de mesta, särskilt av hörlurarna (och glasskålen samt besticken).
 
En gemensam gåva till familjen var ett trivial pursuit spel. Vi spelade ganska länge, ända tills mommo och min morbror måste fara hem. I spelet fanns många väldigt svåra frågor (de var 16+) så vi spelade i lag. Medan vi spelade bjöds det på glögg och julgodis, jag känner att jag åt lite för mycket.

Julhälsning till alla bloggläsare

 
 
 

Mitt julfirande

I dag har de sista detaljerna inför julfirandet fixats. Det har torkats damm, sopats granbarr, vi har bytt till julbordduk och granen har såklart blivit pyntad. Jag har t.o.m. putsat spisen och ugnen.
 
På förmiddagen var min syster, pappa och jag till gravgården för att sätta lycktor och ljus på släktingars gravar. Det var mycket kallt men många människor var där, det är en vanlig tradition och det tycker jag är fint, för visst är det härligt att se tusentals ljus lysa i vinter mörkret.
 
Om en stund kommer mommo på besök, vi har firat julafton med henne så länge jag kan minnas. Vi skall äta julmiddagoch visst är det gott med julmat men jag tycker inte riktigt om delikatesserna de vuxna äter. Även om det är pinsamt att erkänna medger jag nu att min favoriträtt på julbordet är... köttbullar.
 
Efter maten öppnas presenterna. I år kommer de ingen julgubbe till oss, men för mig gör de ingenting, det är ju presenterna som är de viktigaste ;)
Jag hinner kanske redan i kväll berätta mer om firandet och om mina presenter annars blir det imorgon. Ha en kul kväll och ett mysigt julfirande.
 
 
Några bilder från idag
  
Besöket på kyrkogården.
 
 
         Vår pyntade gran.
 
 

Bilder från idag :-)

Tomtegröten
 
Från min skidtur
 
 

Julgröt

Idag har varit en lugn och skön dag för min del. Jag är nöjd över att ha fått mitt rum städat efter flera månaders kaos. Dessutom lagade jag "tomtegröt". De var inte så svårt, det tog bara lång tid men väntar man på något gott väntar man aldrig förgäves.
 
Eftersom jag har julpaus från handbollen har jag inte tränat på ett par dagar, det känns som en evighet sedan jag var svettig senast. Därför tänkte jag fara och skida ett tag, jag skriver mer senare.
 
Jag hade tänkt sätta hit några bilder också men tyvärr är datorn där jag har mina bilder upptagen, igen. Jag lovar dock att ladda upp bilderna så fort det är möjligt.

Fatta eld

Än en gång sitter jag framför tv:n medan jag skriver ett inlägg, ett tecken på hur tråkigt mitt liv är just nu. Har ni tips på hur jag skulle kunna liva upp bloggen eller mitt jullov är det bara att skicka en kommentar.
 
I dag läste jag klart den andra delen av Hungerspelen, Fatta eld, och jag måste säga att den var otroligt bra. Även om jag hade hört lovord om den av andra var mina förväntningar låga. Uppföljare brukar oftast vara sämre än första delen och jag kunde inte för mitt liv förstå hur någon skulle kunna göra en mer spännande bok än den första, tydligen gick det. Jag var mycket positivt överraskad och mina förväntningar inför den tredje boken är nu ganska höga.
 
Min kväll har varit lugn och vi börjar få ordning inför julen. Vi har lagat pepparkaksdeg för tredje gången i år och i morgon bakar vi ut det till pepparkakor, hörs då.
 
 

Julstress

Aaah, vilken stressig dag! Jag är så trött. Är min familj den enda som stressar? På eftermiddagen var mamma och jag till butiken. De flesta i butiken verkade ta det lungt men vi stressade mycket (enligt mig). När vi kom hem tänkte jag ta det lite lungt och läsa men efter en stund måste jag gå igenom (onödiga)saker som eventuellt skulle slängas. Efter det skulle några mattor bäras ut (för att dammas).
Städandet är inte klart ännu och vi skall plocka undan så att julgranen skall rymmas i vardagsrummet men jag har tagit en paus och lyssnar på "lugnande" musik.

Julstädning

På morgonen tömde jag mitt klädskåp och rensade ut kläder jag inte behöver. Nu orkar jag inte sätta tillbaka kläderna igen...
 
Mamma vill att jag tömmer borden i vardagsrummet men eftersom jag skriver på bloggen och inte vill förlora min inspiration använder jag ett av mina vanligaste uttryck  vänta, "2 sekunder till". Så klart börjar min syster räkna men jag menar de ju inte bokstavligen så de går typ 2 minuter istället.
 
När jag för en stund sedan öppnade youtube för att höra på musik kom 'Rule the world' upp direkt som förslag och eftersom jag såg filmen Stardust för ett per veckor sedan tänkte jag att jag kunde höra på den, vilket jag gör nu. Jag skulle nog rekommendera filmen om någon funderar på att se den ( för även om intrigen var ganska klassisk) var filmen actionfylld och huvudpersonerna gulliga.

Ananas mums

Det har inte hänt särskilt mycket sedan jag skrev senast. Även om jag skulle städa satt jag halva dagen framför teven (och lite vid datorn) och proppade i mig choklad. Resten av dagen har jag faktiskt gjort i ordning lite inför julen, lyssnat på musik och spelat gitarr.
 
Jag kan bara spela de lättaste ackorden och därför också väldigt få låtar men efter musikuppträdandet på julfesten, kittlade mina fingrar att få spela efter lång paus. Pappa stämde min gitarr (som jag fick för ett par jular sen) och så satte jag igång. Ackorden gick bra men att spela sammanhängande sånger i rätt tempo har aldrig varit min bravur.
 
Jag har just visat min syster hur man skär ananas och just nu mumsar jag på ananasbitar, det är det godaste jag ätit idag! Senare på kvällen skall jag åtminstone se på the Bachelorette och kanske någon av filmerna som kommer, annars blir det läsning istället.
 
Ha en skön kväll, här kommer 2 bilder.
 
 
 

Dags för jullov

Äntligen är det jullov!!! Så himla skönt att bara chilla... men så klart har mamma bestämt att jag skall städa. Med tanke på att världen går under idag är det ju onödigt, men personligen tror jag inte att det händer så kanske det är bästa att sätta igång.
 
Mina uppträdanden, igår på julfesten och idag i julkyrkan (med kören), gick bra.
Igår hade jag min sista handbollsträning före julen. Det gick lite trögt och det kändes som om jag redan tagit jullov. Även om det är skönt med vila kommer jag att sakna träningen under julpausen.
 
Ha ett härligt jullov!
 

Före jul

Mitt förra inlägg blev lite tokigt eftersom jag, i skolan, kom på att jag skulle vara borta resten av dagen och inte skulle hinna blogga senare. När jag kom igång med inlägget fortsatte min biologitimme och jag måste sätta bort datorn.
 
Idag var årets sista "riktiga" skoldag. Det kommer att bli otroligt skönt att få lov, men innan det har vi julfest och där skall jag läsa en dikt. De är kanske inte det roligaste att göra men det är ganska enkelt. Jag skall läsa Viola Renvalls dikt "Före jul" och jag är ganska nervös.
 
Idag hade min lillasyster julfest och jag missade min träning bara för att se på det. Det var fint och barnen var entusiastiska, jag började fundera lite över att jobba som lågstadielärare, kanske jag skulle klara det?
 
Nu tittar jag på tv och senare skall jag läsa lite. Även om jag inte skall till skolan på morgonen (p.g.a. julfesten) tänker jag gå och sova relativt tidigt idag för jag är mycket trött. Ha de bra.

Snabbt inlägg

Just nu har jag en kort rast, så de får bli ett snabbt inlägg. Jag skriver nu eftersom jag inte hinner skriva senare p.g.a. att jag skall till Esbo på träning och kommer hem först kring midnatt.
Skoldagen har gått ganska snabbt och det är skönt att sluta om typ en timme. Min hypotes är att de skoldagar man äter ordentligt går snabbare än de man bara äter knäckebröd. Nu måste jag sluta för timmen börjar, försöker skriva snart igen.

Kvällsupplevelser

Smaskar på pirog och dricker Godmorgon. Jag har just kommit hem från en 2 timmar lång träning och borde gå i duschen.
 
När jag lämnade in min valblankett idag började rektorn förklara att det skulle vara lättare att göra på ett annat sätt än jag tänkt så jag måste ändra några av mina kursval. I praktiken skall jag därför läsa 6 biologikurser nästa år. Vi får se hur det går.
 
De sista timmarna idag hade jag kör och det var riktigt roligt, nu har jag fått grepp om sångerna vi sjunger och känner mig redo för uppträdandet i julkyrkan på fredag.
Nu är mitt "kvällsmål" slut så de blir dags för "kvällstvätt", vi hörs imorgon.

Myskväll

Nu sitter jag i köket och spelar familjespel. De går inte så bra för mig men gemenskapen är ju det viktigaste och att vi har roligt.
Tidigare idag när jag var och julhandlade hittade jag bara hälften av presenterna jag letade efter så de blir antagligen sista minuten shopping eftersom jag är så upptagen hela tiden.
 
Jag nämnde ju att jag skulle till kyrkan idag och jag kan meddela att det gick bra. Jag var kyrkvärd för första gången och skulle bl.a. samla kollekt. Jag var nervös för att göra något fel och det kändes som om kollekthoven kunde gå sönder när som helst (den var gammal) allt gick tursamt nog bra.

Resultatet av julbakandet

 
->->
Skalad potatis                         Ogräddad potatislåda               Gräddad potatislåda
 
 
->
Skagenkaka deg (godare än kakan)                 Skagenkaka (utan glasyr)
 

Tredje advent

 
Oj, är det redan eftermiddag? Värst vad tiden har gått snabbt. Så kan det gå när man har roligt.
Fast i det här fallet har jag inte haft särskilt roligt. Jag har nämligen försökt välja vilka gymnasiekurser jag skall ta nästa år. Jag har suttit och fundera i snart 2h och jag har inte kommit närmare en lösning. På 3 år borde man ha lite mer än 75 kurser och nu har jag nästan 100 kurser som jag skulle vilja ta. Eftersom jag inte har på det klara vad jag vill jobba med i framtiden är det svårt att välja bort ämnen när man inte vet om man kommer att behöva dem senare.
 
Egentligen borde jag inte oroa mig, de är ju över ett halft år dit, men imorgon är det den sista inlämningsdagen för vår valblankett. Jag tror att de lättaste skulle vara att välja alla kurser jag vill ha och så hoppar jag av de jag inte hinner med.
 
Om ca. en timme skall jag och handla julklappar till "stor stan". Varje år är det lika svårt att hitta på  lämpliga presenter. Är jag snabb hinner jag kanske shoppa kläder till mig själv (vad jag låter egoistisk).
 
På kvällen skall jag till kyrkan igen (jag besöker kyrkan mest på julen). Det sjungs nämligen "de vackraste julsångerna". Sångerna är faktiskt mycket vackra och stämningen är fin, jag tycker om att sjunga och känslan i psalmerna är vacker, på ett dystert sätt. 
 
                    
 

Vinterkväll före jul

Hej i kvällsmörkret!
Egentligen hade jag tänkt ladda upp någon mysig bild men datorn där jag har mina bilder är upptagen.
Nu blir det istället ett inlägg som handlar om de väsentliga sakerna jag har gjort idag. Dagens match gick riktigt bra, vi vann med flera mål, ändå kändes det tungt att spela och min koncentration var inte på topp.
 
Nu på kvällen hade jag bara tänkt mysa men istället behövde mamma hjälp med att skala potatis till en potatislåda.   De var helt okej att skala potatisen men efteråt luktade mina händer och jag måste tvätta dem väldigt många gånger innan lukten for bort (andra lukter som är svåra att tvätta bort är lök och råfisk).
 
Snart skall jag också hacka nötter och klippa russin till en skagenkaka. Efter det hoppas jag att kunna chilla framför tv. Jag tänkte också fundera lite på hurdan header jag skall fixa. Har ni åsikter angående hur många bilder jag skall ha eller hurdant motiv får ni gärna kommentera.

Julpyssel

Efter en lång sovmorgon sitter jag nu i vardagsrummet och håller på med julpyssel. Jag är inte fingerfärdig och normalt brukar jag inte kladda med lim och klippa men idag fick jag den underbara idén att själv göra julkort till mina vänner. Vi får se hur långt min motivation räcker, jag har nämligen inte lagat klart ett enda kort ännu.
 
Senare på dagen har jag en handbollsmatch och vi har bara en bytesspelare men jag hoppas vi klarar oss bra endå. På kvällen tänker jag bara ta det lungt och antagligen fixa lite mer på julkorten.

BILDER

Äntligen kommer de lite bilder till bloggen! Hoppas ni gillar dem. Jag hann inte fota så mycket idag så jag har även gamla bilder.
 
 
Vintern 2010
 
Årets första snö
 
 
Bilder från idag

Äntligen fredag

I går kom jag hem så sent att jag inte orkade blogga, därför berättar jag om gårdagens kväll nu. Lucia firandet var mycket fint även om jag nästan inte såg någonting alls p.g.a. av att några småbarn stod i vägen på bänken framför.
 
Efter kyrkan körde mamma mig på träning och eftersom träningen inte började förrän halv nio så väntade jag 1½ h i hallen. Den tiden spenderade jag mesta dels sovande, men lite läxor hann också göras.
 
Först sprang vi utomhus, det var svårt i den tjocka snön och jag trodde jag skulle halka ett par gånger. Inneträningen däremot var mycket givande för jag är handbollsmålvakt och nästan hela träningen hade jag specialträning.
 
Nu sitter jag i skolan och har slutat för dagen men jag ska bli på malmen (= i centrum) för min nästa handbollsträning är om 2h. I väntan på det ska ja till butiken och köpa mellanmål och efter det tänkte jag ta några bilder till bloggen. Hoppas de blir bra och att jag hinner ladda upp dem snart.
 
 

En vanlig skoldag

Jag kom just hem, för typ 5 sekunder sedan faktiskt. Jag har varit i skolan ända sedan klockan 8 och nu chillar jag hemma innan jag ska till kyrkan för att se på lucia kröningen. I skolan firade vi också lucia, med pepparkakor och glögg. De var lite speciellt eftersom alla i lucia tåget var pojkar.
 
Efter luciatågets korta uppträdande hade jag biologi, riktigt trevligt faktiskt eftersom jag kunde läxan och var mycket aktiv. Timmen efter biologin var matematik och det gick betydligt mycket sämre. Jag följde inte alls med vilket jag inte gjort tidigare heller så nu är jag ganska lost. Sista "läsämnestimmen" var hälsokunskap och gick någorlunda bra, det enda negativa var att timmen aldrig ville ta slut.
 
Dagens sista lektion var gymnastik. Man fick välja mellan att skida och åka pulka. Vi är ca. 40 elever i gympagruppen och gissa hur många som skida? Endast 3 st. och jag var en av dem. Jag är varken super duktig på skidning eller en stor skidfantast men det var kul. Det enda som störde var att det inte alls var glidväder så skidandet gick trögt och ännu till började jag frysa om ansiktet.
 
Nu har jag suttit hemma i värmen ett bra tag så ja fryser inte längre. Jag skall göra mig i ordning för luciakröningen och träning efteråt, så hoppas ni alla har en mysig kväll.

This girl is on fire!

Hejsan!
 
Nu har ja äntligen (efter nästan ett års funderande) skaffat en blogg. Sedan förra veckan har jag varit smått stressad och obeslutsam (som alltid) över vad jag skall göra, "allt måste ju bli perfekt i bloggen".
 
Först måste jag komma på ett fin fint namn, toppen. Jag blev inspirerad av Taylor Swifts låt "Enchanted" och så var det fixat, jag rekomenderar alla som inte hört låten att lyssna på den.
Sen skulle inställningarna fixas. Jag är väldigt oteknisk och har ingen erfarenhet av bloggande så jag måste fråga  råd av en vän, tack för hjälpen.
Layouten här är långt ifrån färdig och det kommer antagligen att ta en tid innan det sker någon förändring på den fronten men vi håller tummarna.
 
 
Det finns 2 anledningar till att jag valde dagens datum som startskott för min blogg.
 
1. 12/12/12 är ett coolt datum
 
2. Det är exakt en månad till min födelsedag. Let the countdown begin :)
 
Jag måste ännu bara nämna att jag känner mig så på G idag nu när jag äntligen kommit igång med bloggen! Är på super-duper humör, helt on fire! Jag hoppas att alla ni som läser detta har blivit inspirerade/nyfikna och att ni vill följa med bloggen. Ni får gärna ställa frågor eller kommentera inlägg.
 
Gonatt, önskar Linnéa

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0